Art & Design Secrets χώρος τέχνης - πολιτιστικά μαθήματα

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Προετοιμασία για Σχολές Εφαρμοσμένων Τεχνών

                                    

  «Γραμμικό Σχέδιο»



Με τον όρο «Γραμμικό Σχέδιο», στις πανελλήνιες εξετάσεις, εννοείται η σχεδιάση με όργανα, απλών ή σύνθετων γεωμετρικών μορφών, αρχιτεκτονικών μελών κλπ., σε λευκό χαρτί σχεδιάσης διαστάσεων 50 Χ 70 εκ.

 Στους εξεταζόμενους δίνεται σε αντίγραφο, με την μορφή σκαριφήματος, το ζητούμενο με όλες τις σχετικές πληροφορίες (ενδείξεις, διαστάσεις κλπ.) 

Απαραίτητες γνώσεις για την σωστή εκτέλεση του ζητούμενου σχεδίου είναι:

  • οι κλίμακες μεταφοράς διαστάσεων
  • οι έννοιες της κάτοψης/όψης/τομής
  • τα γράμματα ενδείξεων, τίτλων, υποτίτλων κλπ.
  • η ποιότητα της σχεδίασης και η σωστή χρήση των οργάνων σχεδιάσεως
  • η τοποθέτηση των σχεδίων στο χαρτί κ.α.


Τα μαθήματα του Γραμμικού Σχεδίου είναι 3ωρα και περιλαμβάνουν θεωρητική προσέγγιση του κάθε θέματος καθώς και σχεδιαστική επίλυσή του.
 Η επιτυχία σ' αυτό το μάθημα είναι συνισταμένη προσπάθειας, γνώσης, εξάσκησης και υπομονής.
 Το Γραμμικό είναι η βάση για το αρχιτεκτονικό σχέδιο που κατά ένα μεγάλο μέρος του επίσης διδάσκεται στην ύλη για τις πανελλήνιες εξετάσεις. 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξεκινούν εγκαίρως μαθήματα, έτσι, ώστε ο χρόνος προετοιμασίας να είναι αρκετός ώστε να καλυφθεί η ύλη, αλλά και να εξασκηθεί ο μαθητής αρκετά ως προς το πρακτικό μέρος. Μια σωστή και επαρκής προετοιμασία πρέπει να έχει διάρκεια 2 ή 3 έτη (δηλαδή από την Α΄ ή Β΄ Λυκείου). Στην περίπτωση της έναρξης των μαθημάτων στο τελευταίο έτος του σχολείου (Γ΄ Λυκείου) τα μαθήματα, αλλά και η προσπάθεια πρέπει να είναι εντατικά.
 Τα τμήματά στο χώρο μας  είναι αυστηρά ολιγομελή και τα μαθήματα μεταβάλλονται ως προς την συχνότητά τους ανάλογα με την διάρκεια φοίτησης.


Ενδεικτικά μια εντατική παρακολούθηση περιλαμβάνει: 2 φορές την εβδομάδα Αρχιτεκτονική Σύνθεση ή Αρχιτεκτονικό Σχέδιο .











Στόχος των μαθημάτων είναι να εφοδιαστεί ο υποψήφιος με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα του εξασφαλίσουν επιτυχές αποτέλεσμα στις εισαγωγικές εξετάσεις, πανελλαδικές και κατατακτήριες.




Μέσα από τα μαθήματα θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής και του σχεδίου, στις οποίες θα ανατρέχει σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής φοίτησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου